Stratejik İletişim Yönetimi
İletişimin insanlar arası ilişkilerde ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruzdur. Kurumsal açıdan bakılacak olursa, bir markanın tüketicisine ve sektörüne verdiği mesajlar açısından kurumsal iletişim de son derece önemlidir.
Genellikle kurumsal iletişim denildiği zaman insanların aklına reklamlar, pazarlama çalışmaları ve müşteri ilişkileri yönetimi gelir. Bunlar da kurumsal iletişim ve marka iletişimi açısından elbette önemlidir ama bir markanın iletişim dili yalnızca bunlardan ibaret olmamalı, bu iletişimin gücü sürekli olarak genişletilmelidir.
Kurumsal iletişimden farklı olarak stratejik iletişim, marka yönetimi aşamasında markanın etkili bir iletişim çalışması kullanarak hedeflediği bir stratejiyi hedeflemesi üzerine kuruludur. Bu strateji marka bilinirliği sağlamak, marka değerini arttırmak, markanın kalite algısını yükseltmek gibi pek çok hedefe yönelik belirlenebilir.
Stratejik İletişim Yönetimi Nasıl Yapılır?
Marka yönetimi bazında stratejik iletişim kurabilmek için öncelikle hedefin belirlenmesi gerekir. Çünkü herhangi bir hedef olmadan stratejik iletişim çalışması yapmak mümkün değildir.
Hedef belirlendikten sonra zaten bu hedefe yönelik olarak reklam ve pazarlama çalışmaları yapılacaktır veya kurumsal iyileştirmeler ya da güçlendirmeler söz konusu olacaktır. Ama esas ihtiyaç, stratejik iletişim ile verilmek istenen mesajın en etkili şekilde hedef kitleye ulaşması olduğundan başka stratejiler de belirlenmelidir.
Sosyal sorumluluk projelerinde yer almak, sponsorluk anlaşmaları yapmak, gönüllü çalışmalara katılmak gibi aktiviteler birer stratejik iletişim türüdür ve en çok bilinip tercih edilen çalışmalar arasında yer alır. Ancak bir stratejik iletişim yöntemi tüm sektörlerde işe yarayacak ve etki gösterecek diye bir kural bulunmuyor. Yani bir markanın yürüttüğü stratejik iletişim çalışması başarılı bir çizgi izledi diye aynı çalışmanın birebir başka bir markaya aynı etkiyi göstereceğini kimse garanti edemez ve genellikle de başarısız olur.
Stratejik iletişimin de aslında en önemli aşaması budur; verilmek istenen mesaj belirlenir ve ardından reklam & pazarlama çalışmaları dışında yapılabilecekler için analizler ve stratejiler geliştirilir. Çünkü amaç yalnızca bir şeyler yapmak değil hedef doğrultusunda stratejik bir dil geliştirmektir.
Stratejik İletişim Yönetimi ile İlgili Son Yazılan Makaleler
Stratejik İletişim Yönetimi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Stratejik İletişim Nedir?
Stratejik iletişim; belli bir stratejiye yönelik olan ve marka adına bir mesajı vermeyi hedefleyen iletişim yöntemidir. Bu hedef markanın kalitesine, gücüne, değerine vb. birçok faktöre pozitif değer katmak üzerine kurulabilir.
Stratejik İletişim Yönetimi Nedir?
Stratejik iletişim çalışmalarının oluşturulması, hazırlanması, uygulanması ve sonlandırılması gibi tüm aşamalarını içeren işlemlere stratejik iletişim yönetimi denir.
Stratejik İletişim Planı Nasıl Olmalıdır?
İçinde strateji barındıran çalışmalar ezberden uzak, mümkünse benzersiz ve markaya özel olmalıdır. Dolayısıyla stratejik iletişim planı yapılırken markanın, markaya ait ürün ve hizmetlerin, sektördeki rakiplerin ve hedef kitlenin çok iyi analiz edilmesi gerekir. Daha sonra da bu verilere göre en uygun planlama yapılır.