E-Ticaret

E-Ticaret, herkesin bileceği üzere internet üzerinden yapılan ticarete verilen bir isim iken bu konuda verilen profesyonel hizmete E-Ticaret Danışmanlığı, E-Ticaret Yönetimi Hizmeti gibi isimler verilirken bu konuda hizmet veren profesyonellere ise E-Ticaret Uzmanı ve E-Ticaret Danışmanı denilmektedir.

Geçmişten günümüze e-ticaret, yükselen bir ivme ile popüler olmaya devam ederken aynı zamanda ilginç bir serüvene sahip olmuştur. Çünkü e-ticaretin ilk yaygınlaşmaya başladığı zamanlar hem ticaret ile uğraşan işletmeler hem de potansiyel müşteri kitlesi e-ticarete çok sıcak bakamadığı için e-ticaretin yaygınlaşması biraz zaman almış ancak e-ticaretin avantajlarına paralel olarak popülerliği giderek artınca ve potansiyel müşteri kitlesi e-ticarete daha sıcak bakmaya başlayınca bu sefer de e-ticarete daha önce sıcak bakmayıp sonradan giriş yapmaya çalışan işletmeler hem ne yapacakları konusunda hem de yüksek rekabet içinde nasıl öne çıkabilme noktasında sıkıntı yaşamaya başlamışlardır.

E-Ticaret Yönetimi ve E-Ticaret Danışmanlık hizmetleri de tam bu noktada devreye giren hizmetler olup e-ticarete girmek isteyen veya e-ticarete hali hazırda girmiş olup rakiplerinin önüne geçmek isteyen işletmeler için adeta biçilmiş kaftandır. Çünkü e-ticarete getirilecek profesyonel bir bakış ve dokunuşlarla başarı kaçınılmaz olacaktır.

Eğer profesyonel bir E-Ticaret Danışmanı veya diğer tabiriyle E-Ticaret Uzmanı ile çalışarak profesyonel bir E-Ticaret Danışmanlığı hizmeti almak istiyorsanız benimle hemen iletişime geçebilirsiniz.

CAPTCHA Resmi

Bu sayede spam e-postaların önüne geçilmektedir, anlayışınız için teşekkürler.

E-Ticaret Nedir?

Ticaretin tüm akışının bir internet platformu üzerinden gerçekleştiği ticaret şekline E-Ticaret denir.

Dünyanın en eski işlerinden biri olan ticaret, bulunduğu zaman dilimi içerisinde yarar sağlayacak tüm koşulları bünyesine çektiği gibi son 20 yılda internetin yaygın kullanılmasıyla beraber interneti de faydasına kazandırarak e-ticareti dünyaya kazandırdı.

E-Ticaret, ilk ortaya çıktığı zamanlarda her ne kadar hem tüketici hem de işletmeler açısından biraz çekimser karşılansa da günümüzde dünyanın en önde gelen markalarından yerel işletmelere kadar birçok şirket e-ticarete başlamış ya da başlamayı düşünür pozisyondadır.

Birçok işte olduğu gibi e-ticarete de ilk giren ve kararlı bir şekilde ilerleyen şirketler, e-ticaret avantajlarından en çok faydayı sağlamış ve bu sayede varlığını da satışlarını da internet üzerinden sürdürmeye devam etmiştir. E-Ticaretin popüler olması ile birlikte artık pek çok şirket haklı olarak e-ticaret dünyasında yer almak istese de rekabet durumu ciddi anlamda yüksek olduğundan bu şirketlerin hem adımlarını sağlam atmaları hem de rekabette öne çıkmaları gerekliliği kaçınılmazdır.

E-Ticaret Nasıl Yapılır?

E-Ticaret nasıl yapılır sorusunun cevabı aslında oldukça basittir, internette bir satış platformu üzerinden ürünler sergilenerek e-ticaret yapılabilir. Ancak bu cevabın uygulanışı o kadar kolay olmamakla birlikte profesyonellik istemektedir.

E-Ticaret nasıl yapılır sorusuna karşılık bazı sorularla cevap verilmesi gerekiyor ve ilk sorulması gereken soru, e-ticarette başarılı olmayı ne kadar çok istiyorsunuz? Eğer gerçekten başarıyı yakalamak ve sürdürülebilirliğini sağlamak istiyorsanız bu durumda eksiksiz ve hatasız yapılması gerekenler şunlardır:

  1. Bir e-ticaret web sitesi kurulmalı, site; şirketin kurumsal imajını tam anlamıyla yansıtmalı, eksiksiz ve kullanıcı dostu olmalı,
  2. Ürünler web sitesine eklenirken kullanılan tüm ürün görselleri ve detayları direkt olarak potansiyel müşterilerin aradıkları tüm bilgileri içerecek şekilde olmalı,
  3. E-Ticaret sitesi ile beraber potansiyel müşterilere en çok erişilebilecek sosyal medya platformlarında kurumsal hesaplar hazır olmalı,
  4. Marka ve ürün bilinirliği sağlamanın yanı sıra satışlara da fayda sağlayabilmesi için popüler pazaryerlerinde (Trendyol, Hepsiburada, N11 vb.) hesaplar açılmalı ve ürünler buralara da eklenmeli,
  5. Hem ürünler, hem fiyatlar hem de rakipler iyi analiz edilmeli ve rakiplerin önünde yer almak için gerekli stratejiler belirlenmeli,
  6. Tüm veriler doğrultusunda e-ticaret SEO, sosyal medya yönetimi ve reklamcılığı, Google Ads reklamları vb. tüm reklam ve pazarlama stratejileri belirnemlei ve uygulamaya geçilmeli,
  7. Tüm süreç yakından takip edilmeli ve müdahale gerekli durumlarda gerekli aksiyonlar alınmalı.

Olabildiğince özetle anlattığım bu e-ticaret nasıl yapılır sorusunun maddelendirilmiş cevabı aslında oldukça kapsamlıdır ve az çok okudukça bunu anlamışsınızdır. Tabi bu aşamaların tamamı yerine sadece Trendyol, Hepsiburada, Amazon, N11vb. pazaryerlerinde de hesaplar açılarak satış yapılabilir. Ancak bu platformlarda dahi eğer çok benzersiz ve rakipsiz ürünlere sahip değilseniz satış yapabilmeniz için ciddi bir efor sarfetmeniz, en ince detayına kadar tüm aşamaları düşünmeniz ve dijital reklam & pazarlama çalışmalarına bütçe ayırmanız gerekecektir.

E-Ticaret Uzmanı Nedir?

E-Ticaret Uzmanı, e-ticaret alanında profesyonel bilgi ve deneyime sahip olan kişilere denilmektedir.

E-Ticaret, daha önce de söylediğim gibi teorik olarak oldukça basit görünse de aslında çok kapsamlı bir iştir ve ciddi profesyonellik gerektirir. Çünkü e-ticaret sadece ürünleri sisteme yükle ve satışlar gelsin gibi bir sistem değildir. Ürünlerin analiz edilmesi, ürün fiyatlandırmalarının en doğru stratejiler ile yapılması, rakiplerin iyi analiz edilmesi, reklam ve pazarlama çalışmalarında en doğru kitleye nasıl ulaşılabileceğinin belirlenmesi gibi pek çok unsurda profesyonellik gereken e-ticaret alanında tüm bu alanlarda uzmanlığı olan kişilere e-ticaret uzmanı denir.

E-Ticaret Hizmetleri Nelerdir?

E-Ticaret Hizmetleri, e-ticaret yapılabilmesine olanak tanıyan hizmetler bütünüdür. Başka bir deyişle e-ticaret yapmak istiyorum ancak nasıl yapacağımı bilmiyorum diyorsanız genel anlamda e-ticaret hizmetleri almanız gerekecektir.

E-Ticaret hizmetleri aslında e-ticaretin yapılacağı ürün gamı, sektör, hedef pazar gibi pek çok faktöre göre değişkenlik gösterebilir ama genel anlamda en çok ihtiyaç duyulan e-ticaret hizmetleri şunlardır;

  • E-Ticaret Websitesi Tasarımı,
  • E-Ticaret Websitesi Yönetimi,
  • E-Ticaret Ürün, Sektör ve Rakip Analizi,
  • E-Ticaret Pazaryeri Yönetimi,
  • E-Ticaret Reklam ve Pazarlama Yönetimi.

Kısaca bu başlıklar altında toplansa da e-ticaret hizmetleri bunlardan çok daha fazlasıdır ve her bir başlığın altında birçok alt hizmet barındırmaktadır.

E-Ticaret Danışmanlığı Nedir?

E-Ticaret Danışmanlığı; e-ticaret yapmak isteyen şirketlere özel olarak sunulan bir danışmanlık hizmetidir.

E-Ticaret Danışmanlık Hizmeti de diyebileceğimiz e-ticaret danışmanlığı, e-ticaret dünyasında yer almak isteyip nasıl bir yol izlemesi gerektiğini bilmeyen ve bu konuda yardıma ihtiyaç duyan şirketlere özel hizmetler bütününü barındıran bir danışmanlık hizmeti olup danışan şirketi e-ticarette başarıya götürmek üzere planlanmıştır.

Üretici bir şirketin ürün gamı ve üretim gücü var olup internetten satış yapabilecek gerekli bilgi, donanım ve ekibi yoksa e-ticaret danışmanlığına ihtiyacı bulunmaktadır. Çünkü ürünler sektörün en iyi ürünleri, ürün fiyatları rakiplere nazaran en uygun fiyatlar olsa da dahi söz konusu e-ticaret olduğunda yapılması gereken pek çok şey vardır ve bunu ancak sağlam bir ekiple ya da profesyonel e-ticaret danışmanlığı sayesinde yapabilir.

E-Ticaret Danışmanlığı Hangi Hizmetleri Kapsar?

E-Ticaret danışmanlığı kendi içinde pek çok hizmet barındırır. Çünkü e-ticarette başarıyı getirecek unsurlar birden fazladır ve bu nedenle hem planlı hareket edilmesi hem de stratejilerin en ideal şekilde belirlenmesi gerekir.

E-Ticaret danışmanlığı kapsamında alınacak olan hizmetler özetle aşağıdaki gibidir:

  1. Ürün Analizi: Ürünlerin sektördeki muadil ürünlere göre yeri, sınıfı, kalitesi gibi birçok unsur analiz edilir ve ürünler yakından tanınır.
  2. Rakip ve Sektör Analizi: Hem aynı sektörde yer alan rakipler hem de aynı ürünleri üreten üreticiler araştırılıp analiz edilir ve rakipler de yakından tanınır.
  3. Fiyatlandırma Stratejisi: Ürünlerin sahip olması gereken ve potansiyel müşteriler tarafından öncelik sırasına alınacağı en uygun fiyatlar belirlenir.
  4. Pazaryeri Analizi: Ürünlerin en çok tercih edilebileceği, satışlara en çok katkı sağlayacak pazaryerleri ve pazaryerlerindeki rekabet durumu ile birlikte rakipler analiz edilir.
  5. E-Ticaret Websitesi Kurulumu: Ürünlerin pazaryerleri dışında esas potansiyel müşterilere sunulacağı, marka imajına birebir uygun, tüm güvenlik ve ödeme modüllerine sahip, %100 SEO uyumlu bir websitesinin kurulumu sağlanır.
  6. Pazaryeri Entegrasyonları: Hem e-ticaret web sitesinde hem de satış yapılacak pazaryerlerinde ürün fiyatlarının, stok durumlarının ve bilgilerinin yönetiminin tek elden yapılabilmesi için gerekli pazaryeri entegrasyonları e-ticaret websitesine yapılır.
  7. E-Ticaret SEO Hizmeti: Ürünler ve ürün kategorilerinde ilgili ürünleri arayan potansiyel müşterilere Google gibi arama motorlarında ilk sıralarda görünebilmek için gerekli optimizasyon çalışmaları yapılır.
  8. Google Ads Hizmeti: Sadece SEO ile değil ayrıca Google Ads reklamları ile potansiyel müşterilere Google ve sektörel platformlarda görünür hale gelmek için danışan firma adına Google Ads hesabı açılır, reklam kampanyaları oluşturulur, reklam yayınlarının takibi ve optimizasyonu gerçekleştirilir.
  9. Sosyal Medya Yönetimi ve Pazarlaması: Danışan şirketin potansiyel müşterilerinin en çok yer aldığı sosyal medya platformları tespit edilir, açılması gereken sosyal medya hesapları açılıp tüm hesapların optimizasyonu yapılır ve hem sosyal medya içerikleri hem de sosyal medya reklamları yönetilir.
  10. Pazaryeri Yönetimi: Satış yapılan veya yapılacak olan pazaryerlerindeki ürün listelemeleri, mağaza sayfaları ve pazaryeri reklam & kampanya çalışmaları yönetilir.

Olabildiğince özet olarak anlattığım bu hizmetler aslında oldukça kapsamlı hizmetlerdir ve ayrıca bu hizmetlerin yanı sıra e-ticaret danışmanlığı kapsamında ürün, sektör vb. faktörlere bağlı olarak ek hizmetler de söz konusu olabilmektedir.

E-Ticaret Danışmanlık Ücretleri Ne Kadar?

E-Ticaret Danışmanlık Ücretleri; verilecek danışmanlık hizmetinin kapsamına göre değişkenlik göstermektedir.

Her e-ticaret yapmak ve bu konuda danışmanlık hizmeti almak isteyen şirketin eksikleri, ihtiyaçları, alması gerekenler alt hizmetler birebir aynı olmayacağından sunulan e-ticaret danışmanlık hizmetinin ücreti de birebir aynı olamayacaktır. Bu nedenle e-ticaret danışmanlığı ücretleri, hizmet kapsamına göre belirlenmelidir.

Ayrıca e-ticaret danışmanlık ücretlerinde bazı alt hizmetlerin ücretlendirmesi tek seferlik yapılıp bazı alt hizmetlerin ise ücretlendirmesi aylık, yıllık vb. periyotlarda yapılacağından bu durum da e-ticaret danışmanlık ücretlerinde net bir ücretlendirme politikasından bahsetmeyi zorlaştırmaktadır.

Bazı e-ticaret danışmanları ve e-ticaret danışmanlık şirketleri adı altında hizmet veren şirketler ve kişiler, sabit ücret politikası ile hizmet vermektedir ancak gerçek ve profesyonel e-ticaret danışmanları sabit ücret politikasını tavsiye etmemektedir.

E-Ticaret Danışmanı Nedir?

E-Ticaret Danışmanı, e-ticaret konusunda profesyonel danışmanlık hizmeti sunan profesyonellere verilen bir isimdir.

E-Ticaret her ne kadar teorik olarak kolay gibi görünse de aslında oldukça kapsamlı bir iştir çünkü e-ticaret sadece ürün yükle, satış gelsin mantığında ilerlemez. E-Ticaretin en kolay yöntemi olarak görülen pazaryerlerinde satış yapabilmek için dahi birçok rakibin arasında hem fiyatla hem de ürün tanıtımı ve reklam & pazarlama çalışmalarıyla öne çıkmak gerekmektedir.

Bu durumdan dolayı mutlaka bir uzman desteğine başvurmak kaçınılmaz olacaktır ki bu gayet doğal bir durumdur. İşte söz konusu e-ticaret olduğunda bu konuda profesyonel hizmet ve danışmanlık veren kişiler, e-ticaret danışmanı olarak adlandırılır ve e-ticaret uzmanlarının yegane amacı e-ticarette şirketinizi başarıya taşımaktır.

E-Ticaret Danışmanı Ne İş Yapar?

E-Ticaret danışmanı, bir şirketin e-ticarette başarıya ulaşabilmesi için gerekli tüm desteği ve bilgiyi sağlayarak e-ticaret satış performansını en yüksek seviyeye taşır.

Bir e-ticaret danışmanı hem sıfırdan e-ticarete yapmak isteyen şirketlere hem de hali hazırda e-ticaret yapıp satış performansından memnun olmayan şirketlere hizmet verebilmektedir.

Sıfırdan e-ticarete başlamak isteyen şirketlere bir e-ticaret danışmanı; ürün analizi, rakip analizi, pazar analizi, fiyatlandırma stratejisi, e-ticaret web sitesi kurulumu, e-ticaret SEO, reklam, pazarlama vb. birçok konuda danışmanlık sağlayarak e-ticarete sağlam adımlarla girmelerini sağlar ve bu sayede kısa sürede başarı sağlanır.

Hali hazırda e-ticarette faaliyet gösterip satış performansından memnun olmayan ve satışlarını arttırmak isteyen şirketlere ise yine benzer analizler ve incelemeler sonucu nerelerde eksiklerin ve hataların yer aldığını gösteren e-ticaret danışmanı, gerekli müdahaleleri gerçekleştirdikten sonra hizmet alan şirketin satış performansına pozitif bir ivme kazandırır.

E-Ticaret ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Bu bölümde e-ticaret ile ilgili en sık sorulan ve cevapları merak edilen soruların cevaplarını sizlerle paylaşacağım. Aşağıdaki sorular dışında sormak istediğiniz herhangi bir şey olursa benimle iletişime geçebilirsiniz.

E-Ticaret Sitesi Nasıl Kurulur?

E-Ticaret sitesi nasıl kurulur sorusuna birden fazla cevap verilebilir. Eğer web sitesi yapma veya web sitesi kurma konusunda uzman birisiyseniz birçok kişiye göre daha kolay e-ticaret sitesi kurabilirsiniz. Ancak bu konuda herhangi bir bilgi ve deneyiminiz yoksa bu durumda ya e-ticaret paketleri ve e-ticaret sistemleri adı altında satılan hazır e-ticaret altyapısı satın almanız gerekir ya da web tasarım hizmeti alarak bir web tasarım uzmanı ya da ajansı aracılığı ile kendinize özel bir e-ticaret sitesi kurdurmanız gerekir.

En İyi E-Ticaret Siteleri Hangileridir?

En iyi e-ticaret sitelerinden kasıt eğer e-ticaret pazaryerleri ise Türkiye’nin en iyi e-ticaret siteleri Trendyol, Hepsiburada, Amazon, N11 ve PttAVM’dir diyebiliriz.

Yurt Dışı E-Ticaret Siteleri Hangileridir?

Yurt dışı e-ticaret sitelerinden kasıt eğer e-ticaret pazaryerleri ise dünyanın en popüler e-ticaret pazaryerleri Amazon, eBay ve Etsy’dir diyebiliriz.

E-Ticaret Destekleri Nelerdir?

Resmî kurumların e-ticarete yönelik olarak sunduğu E-Ticaret Destekleri bulunmaktadır. Bu destekler pek çok kategori altında (kadın girişimci, genç girişimci vb.) verilebiliyor. Eğer size uygun destekler nelerdir merak ediyorsanız e-ticaret danışmanlığı kapsamında bu konuda da hizmet sağlanmaktadır.

E-Ticaret SEO Nedir?

E-Ticaret SEO, bir e-ticaret internet sitesinin tüm ürünleri, ürün kategorileri ve sayfalarıyla ilgili aramalarda başta Google olmak üzere arama motorlarında ilk sıralarda çıkılmasını sağlayan bir hizmettir.

E-Ticaret Pazarlama Nedir?

E-Ticaret Pazarlama; e-ticarete uygun ve satış odaklı yapılan pazarlama çalışmalarının genel adıdır. Bu pazarlama çalışmaları içerisinde Google Ads, sosyal medya pazarlama, SEO vb. pek çok alt hizmet yer alabilir.

E-Ticaret Paketleri Nelerdir?

E-Ticaret Paketleri genellikle hazır paket e-ticaret sitelerinin birden fazla özellik ve fiyatla sunulduğu paketlerdir. Bunun dışında e-ticaret danışmanlığı paketleri adıyla sunulan e-ticaret danışmanlık hizmetleri de bulunuyor ancak hazır paket e-ticaret danışmanlık hizmetleri genellikle tavsiye edilmez.

E-Ticaret ile Para Kazanmak Nasıl Başarılır?

E-Ticaret ile para kazanmaya başlayabilmek için yapılması gereken tüm analizlerin, incelemelerin ve hazırlıkların eksiksiz ve kusursuz yapılması, ayrıca başarıyı getirecek tüm hamleleri hem hatasız hem de profesyonel olarak yapmak gerekir. E-Ticaret uzmanları ve danışmanları da zaten e-ticaret hizmeti ve e-ticaret danışmanlığı adıyla bu hizmeti vermektedir.

E-Ticaret Pazaryerleri Nelerdir?

Türkiye’de ve dünyada oldukça popüler olan e-ticaret pazaryerleri mevcuttur. Türkiye’nin en popüler pazaryerleri Trendyol, Hepsiburada, Amazon, N11, PttAVM iken dünya çapında en popüler e-ticaret pazaryerleri Amazon, eBay, AliExpress, Etsy gibi platformlardır.

E-Ticaret Yapmak için Gerekenler Nelerdir?

E-Ticaret yapmak için gerekenler şunlardır; bir şirket, bir e-ticaret sitesi, pazaryerlerinde açılmış hesaplar, sosyal medya hesapları, reklam ve pazarlama çalışmalarıdır. Eğer tüm bunları yapabilecek durumda değilseniz bu durumda bir ihtiyacınız da e-ticaret danışmanlığı olacaktır.

Sermayesiz E-Ticaret Nasıl Yapılır?

Tamamen sıfır sermaye ile e-ticaret yapabilmek imkânsıza yakındır. Bunun için ancak bir şirketin tüm e-ticaret faaliyetlerini devralarak e-ticaret yapıp satıştan ortaklık alınabilirse mümkün olabilir. Bunun dışında her şey maliyetsiz olsa dahi reklam ve pazarlama giderleri dahi birer masraf olacaktır.

E-Ticaret Yazılımları Nelerdir?

E-Ticaret yazılımları ikiye ayrılıyor; birincil yazılımlar e-ticaret sitesi sahip olmak isteyenler için hazır paket şeklinde satılan e-ticaret siteleri, ikincil sistemler ise pazaryerlerinde ürün ve rakip analizi yapılmasına imkân tanıyan yazılımlardır.

Trendyol’da E-Ticaret Nasıl Yapılır?

Trendyol’da e-ticaret nasıl yapılır sorusunun en özet cevabı; bir şirket sahibi olmanız ve bu şirket bilgileri ile Trendyol’da ücretsiz mağaza açıp ürünlerinizi sergileyerek e-ticaret yapabilirsiniz. Tabi bu şekilde hemen satış yapabilmek ve satış yakalayabilmek çok zordur ancak teorik cevap budur.

Amazon’da E-Ticaret Nasıl Yapılır?

Amazon da Trendyol ve Hepsiburada gibi bir pazaryeridir ve ücretsiz üyelik ile birlikte hesap açılarak e-ticaret yapmaya hazır hale gelebilirsiniz. Tabi ki sadece hesabınızı açıp ürünleri yükleyerek anında satışa başlayamazsınız ama teorik olarak Amazon’da e-ticaret nasıl yapılır sorusunun cevabı budur.

WordPress E-Ticaret için Uygun Bir Yazılım mıdır?

WordPress, dünyanın en çok kullanılan bir internet sitesi alt yapısı olduğu gibi söz konusu e-ticaret olduğunda da WooCommerce eklentisi ile birlikte e-ticaret yapılmasına olanak tanır ki dünya üzerinde ciddi e-ticaret hacimlerine ulaşan pek çok firma WordPress kullanmaktadır.

E-Ticaret Firmaları Ne İş Yapar?

E-Ticaret firmalarından kasıt eğer e-ticaret yapan firmalar ise bu sorunun cevabını herhalde vermeye pek gerek yok. Ancak e-ticaret firmaları denilerek kastedilen e-ticaret ajansları ve danışmanlık şirketleri ise bu firmalar e-ticaret yapmak isteyen şirketlere özel sağladıkları hizmetler ile e-ticarette başarılı olunmasını sağlamaktadır.

E-Ticaret Şirketi Nasıl Kurulur? E-Ticaret Şirketi Kurma Maliyeti Ne Kadar?

E-Ticaret yapılabilmesi için gerekli şirket kurulumu için her halükarda bir mali müşavir ile çalışılması gerektiğinden bu konuda en iyi bilgileri bir mali müşavir sağlayacaktır. Ancak şunu özetle söyleyebilirim ki e-ticaret yapılabilmesi için bir şahıs firması açılması dahi yeterli olacaktır.

Bir şahıs şirketi ile e-ticaret yapmak istenildiğini düşünecek olursak; bu durumda e-ticaret şirketi kurma maliyeti; 2023 yılı için yaklaşık 2.000 tl civarı bir maliyete tekabül edecektir ve aylık yaklaşık 500-1.000 tl arası bir muhasebe gideri oluşturacaktır. Tabi bu maliyetler sadece şirket açılışı için gerekli maliyetlerdir.

E-Ticaret Sistemleri Nelerdir?

E-Ticaret sistemleri aslında ikiye ayrılıyor; birincil sistemler e-ticaret sitesi sahip olmak isteyenler için hazır paket şeklinde satılan e-ticaret siteleri, ikincil sistemler ise pazaryerlerinde ürün ve rakip analizi yapılmasına imkân tanıyan yazılımsal sistemlerdir.