Facebook (Meta) İşletme Doğrulaması Rehberi

Dijital pazarlama ve sosyal medya pazarlama denildiğinde akla ilk olarak Facebook (Yeni Adıyla Meta) gelir. Facebook (Meta) denilince de özellikle Facebook (Meta) Business Suite yani İşletme hesapları ve dolaylı olarak işletme hesabı sorunları geliyor.

Ne yazık ki Facebook (Meta), Business Manager adını verdiği ve işletmelere özel oluşturduğu platformdaki sorunlarıyla hem işletmeleri hem ajansları hem de sosyal medya uzmanlarını canından bezdiriyor. Çözülen her soruna bir çözüm bulunsa da yeni sorunlar ne yazık ki bitmek bilmiyor. Son zamanların en popüler sorunu da Facebook İşletme Doğrulaması sorunudur.

Bu makalede Facebook işletme doğrulaması nedir konusuyla beraber Facebook işletme doğrulaması nasıl yapılır, Facebook işletme doğrulaması nereden yapılır gibi tüm konulara değinmeye çalışacağız.

Facebook (Meta) İşletme Doğrulaması Nedir?

Facebook (Meta) İşletme Doğrulaması Rehberi

Facebook işletme doğrulaması, Facebook’un Business Manager adındaki işletmelere özel platformunda gerçek bir işletme olduğunun doğrulanması işlemidir.

Facebook, işletmeler için özel kurduğu Facebook Business Suite (Yeni Adıyla Meta Business Suite) sistemi ile milyonlarca işletmeye kolay bir yönetim sistemi sunmayı sağladı. Bu sistemi sağlarken de gerçek işletmeler ile sahte işletmeleri ayırt edebilmek için Facebook İşletme Doğrulaması işlemini başlatarak şüphelendiği durumlarda sahte işletmelerin önüne geçip gerçek işletmeleri korumayı hedefledi.

Her ne kadar Facebook, işletme doğrulaması özelliğini getirse de birçok işletme bu özellikten habersiz bir şekilde çalışmalarını sürdürmekte ancak yavaş yavaş tüm işletmeler Facebook’un işletme doğrulaması zorunluluğuna takılmaktadır. Çünkü Facebook işletme doğrulaması yapılmamış olan işletmelerin bir süre sonra tüm çalışmaları işletme doğrulaması yapılana kadar dondurulmakta ve işletme doğrulaması yapıldıktan sonra yeniden aktifleştirilmektedir.

Facebook’un işletme doğrulaması engeline takılan işletmeler ise Facebook işletme doğrulaması nereden ve nasıl yapılır bilemedikleri için zorlanabiliyorlar. Çünkü bu işlem zaten oldukça karışık ve zor bir işlemken benzersiz sorunlarla da karşılaşılabiliyor.

Facebook İşletme Doğrulaması Nereden Yapılır?

Facebook işletme doğrulaması sorunu ile zaten hali hazırda Facebook Business Suite hesabı olan kişiler karşılaşacağı için Facebook işletme doğrulamasının yapılabilmesi için bir Business Suite hesabı olması gerektiğini söylemeye gerek olduğunu düşünmüyorum.

Facebook işletme doğrulamasının yapıldığı yeri görmek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

  • business.facebook.com adresine gidin,
  • Birden fazla işletme hesabınız var ise önce Facebook işletme doğrulamasını yapmak istediğiniz hesabı seçin,
  • Tek hesabınız varsa bu adımı geçebilirsiniz,
  • Açılan sayfada sol alt taraftaki Ayarlar seçeneğine ve açılan sayfada İşletme Ayarları seçeneğine tıklayın,
  • İşletme ayarlarınızı yapabileceğiniz sayfa açıldıktan sonra soldaki menüden Güvenlik Merkezi seçeneğine tıklayın,
  • Açılan sayfada İşletme Doğrulaması başlığını ve hemen altında Doğrulamayı Başlat butonunu göreceksiniz.

Facebook (Meta) İşletme Doğrulaması Nasıl Yapılır?

Facebook (Meta) İşletme Doğrulaması Rehberi

Facebook işletme doğrulama işlemini yapabileceğiniz sayfaya nasıl gidileceğini bir üst başlıkta anlattım. Şimdi Facebook işletme doğrulaması nasıl yapılır onu anlatalım.

  • İlk olarak Güvenlik Merkezi sayfasında İşletme Doğrulaması başlığı altında Doğrulamayı Başlat butonuna tıklayın.
  • Doğrulama işlemini başlattıktan sonra işletmenize ait bilgilerin olduğu bir ekran gelecek ve bu ekranda girilmesi gereken bilgileri girip düzeltilmesi gerekenleri düzelterek bir sonraki aşamaya geçin. Girilen bilgilerin işletmenize ait gerçek bilgiler olmasına ve hatalı olmamasına özen gösterin.
  • Bir sonraki aşamada Facebook, işletme adınıza benzer başka işletmeleri listeleyerek işletmenizin bunlardan biri olup olmadığını teyit etmek isteyecektir. Eğer işletmeniz bu listede yoksa buna göre en alttaki seçeneği seçerek devam edin.
  • Bu aşamadan sonra sizden işletmenize ait ruhsat belgesi, telefon faturası, elektrik faturası gibi hem işletme adınızın hem de işletme adresinizin ve telefon numarasının göründüğü belge ya da belgeler yüklemenizi isteyecek. Buna göre yüklenmesi gereken belgeleri yükleyip devam edin.
  • Tüm aşamaları tamamladıktan sonra doğrulama sürecini başlatın.

Doğrulama süreçleri 2-3 güne kadar sürebiliyor ve girdiğiniz bilgilerle yüklediğiniz belgelerde herhangi bir sorun yok ise işletmeniz doğrulanacaktır. Eğer Facebook işletme doğrulaması başarısız olursa bu durumda ya bilgilerinizde ya da belgelerinizde bazı eksikler söz konusudur ve bunları düzeltmeniz gerekir.

Facebook işletme doğrulaması aslında çok basit gibi görünse de ne yazık ki birçok sorun ve engelle karşılaşmak mümkündür. En çok karşılaşılan sorunları başlık başlık inceleyelim.

Şahıs Şirketleri için Facebook (Meta) İşletme Doğrulaması

Bilindiği üzere Türkiye’de şahıs şirketleri ve sermaye şirketleri gibi bir kategorizasyon vardır ve genellikle işletmelerin büyük bölümü şahıs işletmesidir. Şahıs işletmeleri ise doğrudan resmî işletme adı yerine bir marka adıyla ticaret yapabiliyorlar.

Eğer bir şahıs işletmesi sahibi olup bir marka adıyla Facebook sayfanızı ve işletme hesabınızı oluşturduysanız bu durumda Facebook işletme doğrulaması yaparken yüklediğiniz belgeler arasına mutlaka marka tescil belgenizi ya da marka tescil başvurusu yaptığınıza dair bir belgeyi yüklemeyi ihmal etmeyin.

Şahıs işletmeleri eğer marka isimlerine ait belgeleri sunmazlarsa Facebook burada gerçek bir işletmenin varlığından emin olamayacağı için işletme doğrulama başvurusunu reddedecektir.

Facebook (Meta) İşletme Doğrulama Pasif Buton Sorunu

Facebook (Meta) İşletme Doğrulaması Rehberi

Facebook işletme doğrulamasında en çok karşılaşılan sorunlardan bir diğeri pasif buton sorunudur. Güvenlik Merkezi sayfasında İşletme Doğrulaması başlığı altındaki Doğrulamayı Başlat butonu pasif ve gri renkte ise işletmeniz henüz doğrulamaya hazır değildir.

Eğer Facebook işletme doğrulaması pasif buton sorunu ile karşılaşıyorsanız bu durumda bir application yani uygulama oluşturarak bu sorunu aşabilirsiniz. Uygulama oluşturmak için ise aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

Facebook (Meta) İşletme Doğrulaması Rehberi

  • https://developers.facebook.com/apps/ adresine gidin.
  • Create App yazan yeşil butona tıklayın ve açılan ekranda İşletme yazan seçeneği işaretleyerek Devam (Continue) butonuna tıklayın.
  • App Display Name kısmına herhangi bir isim girin ve App Contact Mail kısmına mail adresiniz yazılı değilse yazın.
  • App Purpose yazan kısımda “Yourself or your own business” seçeneğini işaretleyin.
  • Do you have a Business Manager account? yazan kısımda alttaki açılır menüden işletme hesabınızı seçin.
  • Son olarak Create App butonuna tıklayın.

Birkaç saniye sonra uygulama oluşturulmuş olacaktır. Zaman zaman hata alınabilindiğinden eğer hata mesajı alırsanız sayfayı yenileyin ve uygulama oluşturulmamışsa tekrar aynı işlemi yapın. Uygulama oluşturulmuşsa veya hata mesajı almazsanız tekrar Facebook İşletme Doğrulama sayfasına gelin, butonun aktifleştiğini göreceksiniz.

Eğer hala işletme doğrulama butonu pasif ise bir adet de işletme hesabına bağlı reklam hesabı oluşturmanız gerekecektir. Bunun için işletme ayarları sayfasındaki sol menüde Hesaplar menüsünün altında Reklam Hesapları kısmına gelin ve hızlıca bir Facebook Reklam Hesabı oluşturun. Yüksek ihtimalle buton aktifleşmiş olacaktır. Bu adımdan sonra aktif olan butona tıklayarak ilerleyin.

Facebook (Meta) İşletme Doğrulama Butonu Kayıp / Görünmüyor Sorunu

Facebook (Meta) İşletme Doğrulaması Rehberi

Son dönemde Facebook’un yaptığı bazı güncellemelerden dolayı bazı hesaplarda işletme doğrulama butonu seçeneği hiçbir şekilde görünmemektedir.

Bu sorunu aşabilmek için yapmanız gereken iki işlem bulunuyor. Bu işlemlerden yalnızca biri bile işe yarayabilecekken iki işlemi birden de yapmanız gerekebilir.

  • Facebook işletme ayarları sayfasında, soldaki menüden Marka Emniyeti başlığı altında yer alan Domainler bağlantısına tıklayın ve açılan sayfada işletmenizin internet sitesine ait alan adını ekleyip doğrulama yöntemlerinden birini kullanarak doğrulayın.
  • Facebook işletme ayarları sayfasında soldaki menüden Kayıtlar başlığı altındaki Haber Sayfaları bağlantısına tıklayın ve buraya haber sayfası olarak işletmenizin Facebook sayfasını ekleyin.

Yukarıdaki iki işlemden birini veya ikisini birden yaptıktan sonra Güvenlik Merkezi sayfasına tekrar geldiğinizde Facebook işletme doğrulaması butonunun göründüğünü ve işlem yapılabilir olduğunu göreceksiniz.

Tüm bu süreçle uğraşmak yerine tam profesyonel ve uzman biri ile çözüm süreci başlatmak ve Facebook işletme doğrulamasını eksiksiz ve sorunsuz bir şekilde gerçekleştirmek için Sosyal Medya sayfasını inceleyebilir veya hemen benimle iletişim kurarak destek alabilirsiniz.

Facebook (Meta) İşletme Doğrulamaya Uygun Değil Sorunu

Eğer bir Facebook (Meta) işletme hesabınız varsa ve işletme doğrulaması yapmak istediğinizde Doğrulamaya Uygun Değil hatası alıyorsanız yapmanız gereken işlemler oldukça basittir ve aşağıdaki gibidir:

  1. Facebook (Meta) işletme hesabınızda İşletme Ayarları sayfasına gidin.
  2. Açılan sayfada sol menüde Kayıtlar başlığı altında yer alan Haber Sayfaları alt başlığına tıklayın.
  3. Haber Sayfaları için açılan sayfada mavi buton olarak bulunan Sayfa Seç butonuna tıklayın ve işletmenize ait olan Facebook sayfasını seçip Bitti butonuna tıklayın.

Bu aşamalardan sonra işletme doğrulaması sayfasında yer alan Doğrulamaya Uygun Değil ibaresi kaybolacak ve işletme doğrulamasını başlatabileceksiniz. Eğer işletmenize ait Facebook sayfası 90 günden daha yeni bir sayfa ise haber sayfalarına ne yazık ki ekleyemezsiniz ve buna dair bir uyarı ile karşılaşırsınız. Bu durumda eğer 90 günden daha eski bir Facebook sayfanız var ise bu sayfayı işletme hesabınıza ekleyip ardından haber sayfalarına dahil edebilirsiniz. Aksi takdirde 90 günü doldurmanız gerekecek.

Facebook (Meta) İşletme Doğrulaması ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Facebook (Meta) işletlem doğrulaması ile ilgili en sık sorulan ve cevabı merak edilen soruların cevaplarına aşağıdan ulaşabilirsiniz. Bu sorular dışında sormak istediğiniz herhangi bir şey olursa dilediğiniz zaman benimle iletişime geçebilir ve bilgi alabilirsiniz.

Facebook (Meta) İşletme Doğrulaması Ne İşe Yarar?

Facebook işletme doğrulaması ile Facebook’a gerçek bir işletme olduğunuzu kanıtlarsınız. Çünkü Facebook artık gerçek işletmelerin reklam hesabı ve Business Suite hesabı kullanmalarını teşvik ederek sahte işletme hesaplarının önüne geçmek istemektedir.

Ayrıca Facebook aynı zamanda Instagram ve WhatsApp’ın da sahibi olduğu için Instagram ve özellikle WhatsApp’ta reklam vermek istiyorsanız mutlaka Facebook işletme doğrulamasını yapmış olmanız gerekiyor.

Facebook (Meta) İşletme Doğrulaması Yapılmazsa Ne Olur?

Facebook işletme doğrulaması yapılmadığı takdirde biraz da şans faktörüne bağlı olarak reklamlarınız kesintiye uğrayabilir. Hatta Facebook’un güncellemelerinden dolayı oluşan bazı teknik hatalardan dolayı reklam hesabınız kısıtlanabilir veya tamamen kapatılabilir.

Daha tehlikelisi ise Facebook işletme hesabındaki yöneticilerin Facebook hesapları kapatılabilir ve işletmenizin Facebook sayfasına ve kendi şahsi Facebook hesabınıza erişimizini tamamen kaybedebilirsiniz. Bunun gibi durumlarla karşılaşmamak için Facebook işletme doğrulamasını mutlaka yapmanızı tavsiye ederim.

Facebook (Meta) İşletme Doğrulaması Ücreti Ne Kadar?

Facebook işletme doğrulamasını doğrudan kendiniz yaptığınız takdirde tamamen ücretsizdir. Eğer bir sosyal medya uzmanı veya sosyal medya ajansından destek almanız gerekirse sadece çalıştığınız sosyal medya uzmanına ya da ajansına bir hizmet bedeli ödeyebilirsiniz.

Facebook işletme doğrulamasında esas amaç işletme hesabına konu olan işletmenin gerçek bir işletme ve işletmenin yasal bir adresi, telefon numarası, internet sitesi olup olmadığını doğrulamaktır.

Facebook (Meta) İşletme Doğrulaması ile Mavi Tik Alınabilir mi?

Facebook işletme doğrulaması ile mavi tik / doğrulama rozeti alma işlemi tamamen birbirinden farklı işlemlerdir. İşletme doğrulaması ile gerçek bir işletme olduğunuzu onaylarsınız ancak sonucunda mavi tik rozeti verilmez. Mavi tik rozeti için ayrıca Facebook doğrulama rozeti başvurusu yapılması gerekmektedir ve prosedürleri tamamen farklıdır.

Facebook işletme doğrulamalarında sizden işletmenize dair yasal belgeler ve bilgiler istenirken mavi tik doğrulamasında tanınmış kişi ya da marka olmanız gerekir ve bunu ispatlayan verilerle ayrıca bir başvuru yapmanız istenir.

3 Yorum

  • Whatsapp üzerinden bütün sorduğumuz sorulara içtenlikle cevap verdi sorunumuzu çok kısa sürede çözüme kavuşturdu güvenilir ve samimi bir kişilik teşekkürler…

  • İşletme hesaplaması doğrulaması konusunda araştırma yaparken bu web sitesiyle karşılaştım. WhatsApp kanalıyla iletişime geçtim. Çok yardımcı oldu ve çözüm odaklı birçok iyileştirmede bulundu. Tüm destekleri ve ilgisi için Esat Bey’e teşekkür ederim.

  • İşletme dogrulamasında sıkıntı yaşıyordum whatsupdan kendisine ulaştığımda hemen dönüş yapıp yardımcı oldu. İlgi ve desteği için çok teşekkür ederim.

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir