Araçlar

Parola Oluşturucu

Bir parolaya ihtiyacınız varsa ve belirli bir uzunlukta, istediğiniz özelliklerde bir parola oluşturmak için Şifre Oluşturucu da diyebileceğimiz bir Parola Oluşturucu arıyorsanız hemen aşağıdaki aracı kullanarak tam istediğiniz gibi bir parola oluşturabilirsiniz.

 

 

Parola Oluşturucu Nedir?

Parola Oluşturucu; istediğiniz uzunlukta, istediğiniz niteliklerde ve güçlü parolalar oluşturmanızı sağlayan bir araçtır. Bu araç sayesinde özellikle güçlü parolalara ihtiyacınız olduğunda zaman kaybetmeden istediğiniz gibi parola oluşturabilirsiniz.

Günümüzde dijital ortamda kullandığımız tüm platform ve sitelerde hesap oluştururken sizden mutlaka bir hesap açmanız istenir ve hesap oluştururken hesabınızın güvenliği için bir parola oluşturmanız istenir. Bu hesapların çalınmaması için de yapılması gereken en önemli şeylerden birisi güçlü bir parola oluşturmaktır. Peki güçlü bir parola ne demektir? Güçlü bir parolanın neler içermesi ve içermemesi gerektiğini aşağıdaki gibi listeleyebilirim:

  • Büyük ve Küçük Harf İçermelidir,
  • Rakam İçermelidir,
  • Özel Karakter İçermelidir,
  • Harfler, Rakamlar ve Özel Karakterler Nizami Değil, Karışık Olmalıdır,
  • Parola Hiçbir Şekilde Doğum Yılı, Ad, Soyad gibi Tahmini Kolay Kişisel Bilgi İçermemelidir,
  • Minimum 8 Karakterden Oluşmalıdır.

Herhangi bir yere not etmeden tamamen hafızanızda kalacak şekilde güçlü bir parola oluşturmanız gerekiyorsa yukarıdaki listeye bağlı olarak bir parola oluşturabilirsiniz. Ancak güçlü olduğundan kesinlikle emin olduğunuz ve asla tahmin edilemeyecek bir parola istiyorsanız işte o zaman parola oluşturucu kullanmanız avantajınıza olacaktır.

Parola Oluşturucu Nasıl Çalışır?

Parola oluşturucular seçtiğiniz kriterlere bağlı olacak şekilde tamamen rastgele bir parola oluşturur. Yukarıda yer alan parola oluşturucu aracında da göreceğiniz şekilde sizden oluşturmak istediğiniz parolanın kriterleri istenmektedir ve bu kriterler şunlardır:

  • Parola Kaç Karakter Olsun?
  • Parola Küçük Harf İçersin mi?
  • Parola Büyük Harf İçersin mi?
  • Parola Rakam İçersin mi?
  • Parola Özel Karakter İçersin mi?

Bu kriterleri seçtikten sonra parola oluşturma butonuna bastığınız anda rastgele bir parola oluşturulacaktır. Ayrıca parola oluşturucu sayesinde ortaya çıkan parolanın ne kadar güçlü olduğunu da hemen oluşturulan parolanın altında görebilir, eğer oluşturulan parola hoşunuza gitmediyse ya da içinize sinmediyse hemen yeni bir parola oluşturabilirsiniz. Oluşturulan parolayı kullanmaya karar verdiğinizde direkt kopyalama butonu ile parolanızı kopyalayarak kullanmaya başlayabilirsiniz.

Parola Oluşturucu Güvenli mi?

Bu sayfada yer alan yukarıdaki parola oluşturucu son derece güvenlidir çünkü istediğiniz kriterlerde oluşturulan parolanın güçlü olup olmadığını belirttiği gibi ayrıca bu parola oluşturucu ile oluşturduğunuz parolalar hiçbir şekilde yedeklenmez veya herhangi bir yere kaydedilmez. Sayfayı kapattığınız veya yenilediğiniz anda oluşturulan parola da yok olacaktır.

Parola Oluşturucuda Neden Kriterler Var?

Parola oluşturucuda büyük harf, küçük harf, rakam, özel karakter ve karakter sayısı gibi kriterlerin olma sebebi tamamen nokta atışı bir parola oluşturmanızı sağlaması içindir.

Kayıt olunabilecek milyonlarca internet sitesi, platform ve uygulama mevcut olup her bir platformun kendine has bir parola kriteri vardır. Örneğin bir internet sitesi sizden minimum 10 karakterden oluşan ve tüm kriterleri içeren güçlü bir parola isterken başka bir platform sadece küçük harflerden veya rakamlardan oluşan 8 karakterlik bir parola isteyebilir. Parola oluşturucu sayesinde bu kriterler karşısında tıkanmadan hızlıca güvenilir parolalar oluşturabilirsiniz.

Parola Oluşturucu ve Parolalar ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Bu başlık altında parola oluşturucu ve parolalar ile ilgili en sık sorulan ve cevabı merak edilen soruların cevaplarını bulabilirsiniz. Aşağıdaki sorular dışında bir sorunuz var ve cevap arıyorsanız sorunuzu yorum olarak paylaşabilirsiniz.

Yeni Bir Parola Nasıl Oluşturulur?

Yeni bir parola oluşturmak için tek yapmanız gereken parola oluşturucudaki parola kriterlerinizi belirlemek ve parola oluşturma butonuna tıklamaktır. Sadece birkaç saniyede hemen yeni bir parola oluşturabilirsiniz.

Güçlü Bir Şifre Önerisi Nedir?

Güçlü bir şifre ya da diğer adıyla parola mutlaka en az 8 karakterden oluşmalı ve büyük harf, küçük harf, özel karakter ve rakam içermelidir.

Parola Nasıl Olmalıdır?

Parolaları özel oluşturulan ve rastgele olarak ikiye ayırabiliriz. Özel oluşturulan parolalar genellikle kombine edilmiş olur ancak rastgele parolalar tamamen rastlantısal olarak karakterlerin bir araya gelmesiyle oluşur. Güvenlik açısından parolalar rastgele oluşturulmalıdır ancak parolaların kaydedileceği yer de güvenli ve sizin dışınızda kimsenin erişemeyeceği bir yer olmalıdır.

Parola Kaç Haneli Olur?

Parolalar genellik minimum 4-5 karakterli olup maksimum sınırı kayıt olunacak platformlar belirler. Kimi platformlarda sınır olmazken kimilerinde 8 karakter, 16 karakter, 32 karakter gibi kısıtlamalar mevcuttur.

En Kolay Şifre Nedir?

İnsanlar genellikle kolay olduğundan 4 haneli şifrelerde 0000, 1234 veya doğum yılı kullanırken 5 haneli şifreler için 12345 kullanırlar. Karakter sayısı arttıkça rakamları ardışık kullanmak veya karakter sayısı kadar 0-9 arası bir rakamı tekrarlamak da insanlara kolay gelir ancak bu şifreler çok güvensizdir. Bu nedenle mümkün mertebe güçlü ve zor şifreler kullanılmalıdır.

8 Karakter Şifre Nedir?

8 karakter şifre, maksimum 8 karakter kullanabileceğiniz ve başka bir kısıtlama yoksa harf, rakam, özel karakter kullanabileceğiniz şifredir. Eğer kısıtlama varsa tam 8 karakter olma koşuluyla sadece harf veya rakamlardan oluşan şifre de kullanabilirsiniz.

Parolalarda İpucu Nedir?

Parolanızı unutma ihtimalinize karşı hatırlatma amacıyla bazı kayıt olunan platform ve sitelerde ipucu ekleyebiliyorsunuz. Örneğin parolanızı okulunuzun adı yaptıysanız ipucu olarak “okul” veya “okulumun adı” yazabilir, parolanızı unuttuğunuzda bu ipucu sayesinde parolanızı hemen hatırlayabilirsiniz.

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu