Meta Title, Description ve URL Analiz Aracı
İnternet sitenizin herhangi bir sayfasını teknik SEO açısından değerlendirmek için bir SEO analiz aracı arıyorsanız hemen aşağıda yer alan Meta Title, Description ve URL Analiz Aracı ihtiyacınızı fazlasıyla karşılayacaktır.
Meta Etiket Nedir?
Meta Etiket; bir internet sayfasının HTML kodları arasında yer alan ve ilgili sayfanın başlığı, içeriğin özeti gibi bilgileri Google gibi arama motorlarına sunan bir HTML etiketidir.
Daha detaylı anlatacak olursam; eksiksiz hazırlanmış bir internet sitesinin her sayfasında meta etiket adı verilen etiketler bulunur ve bu etiketler arama motorlarına ilgili sayfanın tam olarak neler içerdiğini teknik olarak anlatır. Google gibi arama motorları da çektiği bu bilgiler doğrultusunda ilgili sayfayı arama sayfasında indeksler.
HTML sayfalar içerisinde birden çok meta etiketi yer alabilir ancak SEO açısından özellikle 2 meta etiketi oldukça önemli olup oluşturulurken dikkat edilmesi gerekiyor. Bu etiketler şunlardır:
- Meta Title Etiketi
- Meta Description Etiketi
Meta Title Etiketi Nedir?
Meta Title Etiketi; Google gibi arama motorlarına taranan ilgili sayfanın başlığını bildiren bir meta etiketidir. Diğer bir deyişle meta title etiketi HTML olarak ilgili sayfanın başlığını temsil etmektedir.
Arama motorlarına ait botlar bir internet sitesini taradığında indeksleyecekleri sayfaların başlıklarını meta title etiketinden alırlar. Ayrıca meta title etiketini diğer etkenlerle birlikte SEO açısından sıralama kriterinde değerlendirirler. Bu nedenle meta title etiketi son derece önemlidir.
İnternet sitelerin panel sayfalarında meta title etiketi oluşturmada herhangi bir sınırlama yoktur ve dilediğiniz kısalıkta veya uzunlukta bir meta title etiketi oluşturabilirsiniz. Ancak SEO açısından meta title etiketi en ideal hangi karakter ya da piksel aralığında olmalıdır derseniz bir meta title etiketinde önerilen karakter sayısı olarak 30-60, px aralığı 400-580 px aralığıdır.
Meta Description Etiketi Nedir?
Meta Description Etiketi; Google gibi arama motorlarına taranan ilgili sayfanın içeriğini özet şekilde bildiren bir meta etiketidir. Diğer bir deyişle meta title etiketi HTML olarak ilgili sayfanın özetini temsil etmektedir.
Arama motorlarına ait botlar HTML olarak sayfa taraması yaptıklarında meta description etiketinde yazan özet veriye göre hareket eder ve indekslemede bu bilgiyi kullandığı gibi SEO açısından sıralama kriteri olarak buradaki verileri de baz alır. Bu nedenle meta description etiketi oldukça önemlidir.
İnternet sitelerin panel sayfalarında meta description etiketi oluşturmada herhangi bir sınırlama yoktur ve dilediğiniz kısalıkta veya uzunlukta bir meta description etiketi oluşturabilirsiniz. Ancak SEO açısından meta description etiketi en ideal hangi karakter ya da piksel aralığında olmalıdır derseniz bir meta description etiketinde önerilen karakter sayısı olarak 140-160, px aralığı 600-920 px aralığıdır.
SEO ve URL İlişkisi
Bir internet sitesinin SEO çalışmalarında başarıyı getiren etkenlerden biri de URL yapısıdır. Hatta teknik SEO açısından da içerik SEO açısından da URL yapısı fazlasıyla önemlidir.
Bir sayfanın URL uzunluğunu istediğiniz kadar kısa veya uzun oluşturabilirsiniz ancak SEO açısından ideal bir URL maksimum 75 karakter olmalıdır. Bu sayede indekslenecek olan sayfanın ilgili aramalardaki indeks sırası yukarılarda olacaktır. Ayrıca bir URL adresi mutlaka sayfanın başlığı ve içeriğinde olduğu gibi anahtar kelime içermelidir.
Meta Title, Description ve URL ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Bu başlık altında hem meta title ve description etiketleri, hem de URL yapısı ile ilgili en sık sorulan soruların cevaplarını paylaşacağım. Aşağıdaki sorular dışında bir sorunuz var ise sorunuzu yorum olarak gönderebilir veya benimle iletişime geçebilirsiniz.
Nereden Meta Title Örnekleri Bulabilirim?
Herhangi bir yerden meta title örnekleri bulmanıza gerek yok. Dikkat etmeniz gereken konu anahtar kelimenizin meta title etiketinde geçmesi ve meta title etiket uzunluğunun önerilen karakter ve piksel aralığında olmasıdır. Eğer anahtar kelimeniz çok uzunsa ve önerilen sınırın dışına çıkıyorsa meta title etiketinden site adresinizi ve varsa ayraçları çıkarıp kısaltmayı deneyebilirsiniz. Hiçbir şekilde kısaltamıyorsanız meta title etiketini olabildiğince önerilen sınırın çok üstüne çıkmayacak şekilde kullanmaya özen gösterebilirsiniz.
Nereden Meta Description Örnekleri Bulabilirim?
Herhangi bir yerden meta description örnekleri bulmanıza gerek yok. Dikkat etmeniz gereken konu anahtar kelimenizin meta description etiketinde geçmesi ve meta description etiket uzunluğunun önerilen karakter ve piksel aralığında olmasıdır. Hiçbir şekilde meta description etiketi oluşturmazsanız arama motorları sayfadaki içerikten otomatik olarak bir description etiketi oluşturacaktır ancak SEO açısından anahtar kelime içerecek şekilde bir meta description etiketi yazmanız daha etkili sonuçlar verecektir.
Meta Title Kaç Karakter Olmalı?
Meta title etiketinde önerilen karakter uzunluğu 30 ila 60 karakter arasıdır. 30 karakterden daha az veya 60 karakterden daha fazla karakter kullanmamaya özen gösterilmelidir.
Meta Title Etiketi Kaç Piksel Olmalı?
Meta title etiketinde önerilen piksel aralığı 400 ila 580 piksel arasıdır. 400 pikselden daha az veya 580 pikselden daha fazla piksel kullanmamaya özen gösterilmelidir.
Meta Description Kaç Karakter Olmalı?
Meta description etiketinde önerilen karakter uzunluğu 140 ila 160 karakter arasıdır. 140 karakterden daha az veya 160 karakterden daha fazla karakter kullanmamaya özen gösterilmelidir.
Meta Description Etiketi Kaç Piksel Olmalı?
Meta description etiketinde önerilen piksel aralığı 600 ila 920 piksel arasıdır. 600 pikselden daha az veya 920 pikselden daha fazla piksel kullanmamaya özen gösterilmelidir.
Meta Title Nereye Yazılır?
Meta title etiketini internet sayfanızda nereye yazacağınızı belirlemek için öncelikle sitenizin alt yapısına bakmak lazım. Eğer WordPress gibi bir CMS sistem kullanıyorsanız yükleyeceğiniz SEO eklentileri sayesinde kolayca her sayfa için meta title etiketi oluşturabilirsiniz. Kodlaması tamamen size ait bir web sitesi söz konusu ise her sayfada HTML kodlar arasına meta title etiket alanı oluşturacak şekilde bir kodlama yapmanız gerekir.
Meta Description Nereye Yazılır?
Meta description etiketini internet sayfanızda nereye yazacağınızı belirlemek için öncelikle sitenizin alt yapısına bakmak lazım. Eğer WordPress gibi bir CMS sistem kullanıyorsanız yükleyeceğiniz Rank Math, Yoast SEO, All in One SEO gibi SEO eklentileri sayesinde kolayca her sayfa için meta description etiketi oluşturabilirsiniz. Kodlaması tamamen size ait bir web sitesi söz konusu ise her sayfada HTML kodlar arasına meta description etiket alanı oluşturacak şekilde bir kodlama yapmanız gerekir.